Translate

dimarts, 18 d’agost del 2015

DINAMARCA 2015






Triguem 3 dies a arribar a Dinamarca.
Hem preparat el viatge amb un guia comprada a darrera hora: Un corto Viaje a Dinamarca de Anaya Touring i la lectura de varis relats del foro www.furgovw.org

Sabem els llocs que volem visitar però no tenim agenda. Anirem sobre la marxa...
Els primers paisatges de camps de cereals, grocs daurats, en contrast amb el blau del cel ens impressionen...



Però després d'uns quants kilòmetres tot és igual i acaba cansant, no hi ha contrastos... Dinamarca és un país "pla" amb una alçada màxima de 170 m.  a Møllehøj  .

Marxàvem amb la idea d'estar envoltats sempre pel mar i hem tingut dificultats per trobar-lo:  a primera línia de mar hi ha dunes... muntanyes immenses de sorra, en algun punt autèntics deserts que han engolits construccions... 


Però amagats darrera carreteres interminables i dunes de sorra hi ha llocs impressionats que justifiquen els kilòmetres fets.

1.- Jelling

El primer lloc que visitem és Jelling, on es conserven 2 pedres rúniques del s.X fetes tallar pel rei Harald "Dent blava" (UNESCO 1994). 



2.- Legoland (Billund)

Per a garantir l'èxit del viatge amb la petita sempre hem d'incloure algun parc d'atraccions.

Acostumats a PortAventura, Legoland no és un gran parc a nivell d'atraccions però no deixa de tenir el seu atractiu i amb bon temps les d'aigua resultant d'allò més divertides per a tota la família.












3.- Den Gamle By (Aarhus)


Aarhus és la segona ciutat més gran després Copenhague.
Den Gamle By és un espai congelat en el temps on han mantingut construccions originals al llarg de la història. Un projecte iniciat al 1914  molt interessant que permet conèixer la manera de fer i viure dels nostres avantpassats.
Recorrent els seus carrers podem viatjar des del s. XVIII fins els anys 70.
La visita permet entrar a les cases, pisos, tallers, botigues, de diferents èpoques.
Tot el que hi ha és real i s'ha portat des de diferents punts del país. Hi ha actors vestits de l'època per ambientar.

Molt aconsellable.





































4.- Lindolm Høje


A les afores de Nørresunby, ciutat satèl·lit d'Aalborg hi ha Linholm Høje  on podem trobar les restes d'un gran cementiri viking, descobert l'any 1896.
El centre d'interpretació creat partir d'aquesta necròpolis explica els detalls dels enterraments vikings a les diferents èpoques.

Disposa d'una cafeteria restaurant on preparen receptes vikingues i on el propietari ens van donar explicacions detallades de l'ús de les armes de l'època.




















5.- Hirtshals  -Grenen




Poc a poc anem pujant cap al Nord.
Ens aturem a una platja a Hirtshals... solitària, un parell d'autocaravanes. Provem l'aigua, és freda, uns 16º. Parlem amb un parella que s'està banyant i ens diu que aprofitem que ara estava calenta.

Ens sorpren trobar closques de centollo a la sorra... 


  Al Nord abunden els punts de venda a la carretera. Paradetes en que deixen fruites i verdures. Ningú despatxa. Atures el cotxe i et serveixes. Deixes el diners a un pot. Sorprèn el civisme i confiança d'aquest país.


 De camí a Grenen veiem un lloc que indica bany. El GPS diu que estem a tocar el mar. Novament la platja està amagada darrera d'unes dunes enormes i cal caminar per arribar.


A Grenen, a 4 km de Skagen hi ha el far Skagen Fyr, del segle XIX.


Deixem el cotxe a l'aparcament i caminem per la platja fins la punta de sorra on s'uneixen el Mar del Nord amb el Bàltic.


Sostre amb coberta vegetal típic del pais.



Podem trobar bunkers de la II GM al recorregut.

Trobem molta gent que van a visitar la fi de la llengua de sorra.




L'aigua està impressionantment neta.

Resulta curiós tenir ones trencant als dos costats.

6.- Rabjerg Mile

Al sur de Skagen trobem a la zona de Rabjerg Mile les dunes més impressionants i que fa segles van destruir l'esglèsia dedicada a Sant Llorenç, patró dels navegants.





7.- Skagen


Skagen viu del turisme. Carrers nets, plens de botigues i parades. Mantenen les casetes dels pescadors on es pot comprar peix fresc i menjar-lo "in situ".







8.- Vejlerne


Enfilem cap a l'Oest per visitar El Parc Nacional de Thy, prop de Hanstholm i seguir el viatge cap a Copenhague.




Parem a dinar a Vejlerne on trobem observatoris d'ocells.





Dormim a Humlum on trobem un dels camping més impressionants dels que hem estat.



Truquem per encarregar pizzes que ens porten a la parcel.la. 
Les cerveses dels productors locals son impressionants.

El camping disposa de zona de cuina amb tots els serveis.



10.-  Ribe Vikingecenter


A 3 km de Ribe, hi ha el Vikingecenter.  Diuen que els habitants voluntaris del poblat han optat per viure tal i com ho feien els antics vikings, sense electricitat ni les comoditats d'avui dia. 
Tota una experiència per passar una estona i provar punteria tirant a l'arc  o treballant la fusta.

No varem quedar molt convençuts que els habitants/actors es quedessin a dormir allà durant la nit però hi havia famílies joves amb nens petits i semblava que estaven molt adaptats. Tot un experiment social perquè feien la seva vida envoltats de turistes que entraven a les seves cabanes i tendes.


















11.- Ribe

Ribe ens ha agradat, molt!
Té uns 8000 habitants però fa més de 1.000 anys  va ser una important localitat vikinga que controlava el tràfic marítim.
Això fa que estigui plena d'edificis històrics, com la Domkirke (catedral del segle XII d'estil romànic).
Els fonaments de les cases més antigues estan fetes sobre sorra i amb el pas dels segles han patit moviments adoptants formes trapezoïdals.












12.- Esbjerg


A la costa occidental, té el port més important danès del Mar del Nord, per volum de pesca i per la connexió amb la Gran Bretanya.

En direcció a Hjerting, trobem els Mennesket ved Havet, els "homes en el Mar", quatres estàtues blanques de 9m d'alçada de l'escultor danès Svedn Wlig Hansen (1995).





13.- Illa de Rømø 

La illa de Rømø té una de les platges que més ens ha agradat del viatge.
S'accedeix per una carretera que neix a  Skærbæk a 19 km i travesa el mar de Wadden.
La platja té 10 km de llarg per 1 km d'amplada i permeten circular amb el cotxe fins a la mateixa aigua.


14.- Egeskov Slot


Situat a la carretera 8 entre Odense i Svendborg, a Kvændrup.
Del s. XV, pertany a la família aristocràtica Ahlefeldt-Laurvig-Bille que el va comprar l'any 1784 i des de 1986 l'obra al públic.
Un dels castells millor conservats de tota Europa, va ser restaurat l'any 1554 després la guerra civil danesa.

A l'interior podem trobar mobiliari, decoració, trofeus de caça, porcellanes, i el que més ens va agradar una col·lecció de joguets impressionant de totes les èpoques.















Al voltant del castell trobem jardins, hivernacles amb plantes exòtiques, boscos, i pavellons on s'allotgen diferents museus.


El Veteranmuseum hi ha models antics d'automòbils i avions.













 Al Motorcykelmuseet trobem motos des dels anys 20 fins a les actuals.




L'empresa Falck té una col.lecció de vehicles de  bombers i ambulàncies.







15.- Copenhagen


Arribem a Copenhague per la tarda, ens instal.lem al camping BELLAHOJ CAMPING per a poder voltar per la ciutat en autobus.
El 2A ens apropa al centre en 10' i podem deixar la furgo al camping.

En arribar al centre trobem una gran festa de l'Orgull, amb actuacions musicals i un ambient festiu amb molta gent.





El primer que visitem és el TIVOLI, un parc d'atraccions que ens recorda pel tipus d'atraccions a les més antigues del TIBIDABO, i que varem pensar havia inspirat la zona de la Xina i el Dragonkan de PORTAVENTURA.

El parc es va obrir el 1843 i tot i patir les destrosses nazis manté molts elements originals.


Teatre de la Pantomima, únic al mòn. 





100.000 bombetes il.luminen el parc durant la nit.


Passem 2 dies voltant per la ciutat, visitant edificis , parcs, el museu botànic....








La Rundetaarn (Torre Rodona) és un dels monuments més coneguts de Dinamarca. Construïda entre 1637 i 1642 com la primera part del complex de Trinitatis que va unir l'Església dels Estudiants, la Biblioteca Universitària i l'Observatori Astronòmic en un sol edifici.
Rundetaarn.

El Botanisk Have és un espai reservat per a la major colecció de plantes de Dinamarca. Destaca el Palmehuset reservat a plantes tropicals.



Palmehuset en el Botànic de Copenhague.









Baixem seguint el riu fins arribar a Christiania (www.christiania.org) , en origens una ciutat hippie d'origen llibertari.
Tot un experiment social, que sobreviu tot i les veus que demanen el seu tancament. No deixen fer fotos. En fem tant sols la de la sortida on ens informem que tornem a la Unió Europea.






No podem marxar de Copenhague sense visitar la Sireneta, que finalment resulten ser 3.
Trobem la primera sense problema, envoltada de turistes, fileres d'autocars fent cua per arribar, fer una foto en 5' i marxar.


La protagonista d'un dels contes de Hans Christian Andersen va convertir-se en estàtua al 1913 i es considerada monument nacial.



Més problemes tenim per a trobar les altres 2 sirenetes que ens diu la guia que existeixen però que no trobem indicades en lloc, solitàries, sense cap visitant i que ens fan voltar com si d'una gimcana es tractes per tot el port.


La segona més voluptuosa.




La tercera més abstracta.



16 - Mons Klint


Des de que varem veure les fotos a la guia que volíem visitar MØns Klint.
Amb 100 metres d'alçada sobre el Mar Bàltic, i acostumats aquests darrers dies al paisatge plans de Dinamarca agraïm aquests penya-segats de blanques parets de calç, formades per restes de sediments i cloves.

Baixem les llargues escales per gaudir de les vistes des de la platja on encara són més impressionants.











Tornem en Ferry amb Scandlines de Rodby a Putgarden on passem la nit.


A Alemanya trobem pluges intenses que ens conviden a iniciar viatge de tornada d'una atacada des de Fehmarn fins a casa (uns 1.300 km.).


Informació útil:

- Dinamarca és un lloc car: Per 4 persones el preu mig dels campings és d'uns 60 eur./nit i un dinar pot costar tranquil·lament 100 euros.

-Els danesos estudien anglès com a segona llengua, tothom el parla perfectament i ens hem pogut comunicar sense problema.

- Ens varem fer la CampingKey Europe molt ben acollida a tots els campings.

- Ens han agradat especialment els campings de la cadena DK-Camping amb uns serveis excel·lents.

- El preu del gasoil està en línia amb Alemanya i França, una mica més car que a Espanya, però abastint-nos als pobles fora de les autovies el preu baixa considerablement.

- El preu del menjar als supermercats és correcte però ens ha costat trobar vedella i peix de qualitat. Si excel·lent les fruites (vermelles sobretot) i els productes làctics (formatges i iogurts) i per descomptat els productes fumats.


- Els comerços/establiments  prefereixen que paguis amb targetes de dèbit, millor maestro, i ens molts d'ells repercuteixen la comissió bancària a la compra automàticament (aprox. un 3,5% ).


EURL CAMPING PARC BEAUJOLAIS (Villefranche/Saone) www.campingparc-beaujolais.com
CAMPING OASE ETTENHEIM www.campingpark-oase.de
KNAUS CAMPING HAMBURG www.knauscamp.de
FARUP SO CAMPING (Jelling) www.faarup-soe.dk-camp.dk
RIIS CAMPING (GIVE) http://www.riisferiepark.dk/
MARIAGER CAMPING www.mariagercamping.dk
GRENEN CAMPING  http://www.campone.dk/grenen
HUMLUM FISKELEJE http://www.humlumcamping.dk/
RIBE CAMPING http://www.ribecamping.dk/
DANHOSTEL HADERSLEV http://www.danhostel-haderslev.com/camping/
BELLAHOJ CAMPING  www.bellahoj-camping.dk
CAMPING MIRAMAR www.camping-miramar.de
LEGOLAND ENTRADES PARC http://www.legoland.dk/en/
LEGOLAND FAMILIE BUFFET
DEN GAMBLE BY www.dengamleby.dk
LINDHOLM HOJE http://www.visitaalborg.com/
RIBE VIKINGECENTER www.ribervikingcenter.dk
TIVOLI KOBENHAVN http://www.visitdenmark.es/es/copenhague
EGESKOV SLOT www.egeskov.com
SCANDLINES RODBY-PUTGARDEN

2 comentaris:

  1. Me ha gustado mucho la crónica. Me parece un viaje muy interesante y además original. Muy curioso lo de la comuna hyppie Gracies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias por vuestros comentarios. Me apunto vuestro blog que también teneis salidas muy interesantes.

      Elimina